معماری تورک اوغلانلاره

اورمو تبریز انکارا بیز هارا فاسلار هارا

معماری تورک اوغلانلاره

اورمو تبریز انکارا بیز هارا فاسلار هارا

تورکم تورک اولموشام تورک قالاجیایام تورک دنیادن گدجیم

طبقه بندی موضوعی
بایگانی
آخرین مطالب
پیوندهای روزانه
پیوندها

۱۷ مطلب در خرداد ۱۳۹۴ ثبت شده است

چرا بز قورد نشان وعلامت ملل ترک جهان شده است ؟

در طول تاریخ تمامی ملتها برای خود نشان ، علامت و سمبلی را انتخاب کرده و  خود را بطوری به آن سمبل ونشان وصل کرده و یا از آن سمبل و نشان نیرو و  قدرت روحی گرفته اند و در جنگها و اداره مملکت و رفتارهای اجتماعی از نشان  خود الگو و تاثیر پذیرفته اند .

برای مثال :
نشان آمریکائیها پرنده شاهین است .
نشان فرانسوی ها خروس است .
نشان کانادایی ها خرس است .
نشان انگلیس ها شیر است
نشان ترکها گرگ(بز قورد) است


در جهان کنونی هفت (7) کشور مستقل ترک وسیزده (13) جمهوری خود مختار ترک و  مجموعا پنجاه وشش (56) سرزمین ترک وجود دارد که حدود 560 میلیون نفرازجمعیت جهان را شامل می شوند. و دارای پرچم های مختلفی می باشند ولی در یک اصل  تمامی ملل ترک جهان مشترک هستند و آن داشتن سمبل مشترک گرگ ( بز قورد) است . که در اجتماعات با تا کردن دو انگشت وسط آنرا نشان می دهند .
فلسفه اینکه چرا بز قورد نشان وعلامت ملل ترک جهان شده است ؟ روایات مختلفی دارد که ما به یک نمونه از آن اشاره می کنیم : در داستانها آمده است که اولین ثلاله ملل ترک دنیا شخصی بنام اغوز خان بوده  است که در شیر خوارگی ، پدر و مادرش را از دست داده و تک و تنها در دره ای  می ماند که در این هنگام گرگی از جنس بظ قورد طفل شیرخواره را پیدا کرده و از او نگهداری میکند و با دادن شیر خود ، طفل را   از مرگ نجات می دهد . که  با زنده ماندن اغوز خان نسل ترکها از نابودی نجات پیدا می کند و با ایجاد  زاد و ولد قبیله ترکها بوجود می آید و اغوز خان اولین ثلاله و جد ( آ تای) ترکها بحساب می آید که با شیر گرگ بزرگ شده است . و اگر بز قورد نبود ،  اغوز خان زنده نمی ماند وبدیهی است که نسل ملت ترک نیز از میان می رفت . لذا بدین سبب بز قورد نشان ملل ترک جهان می شود . علاوه بر این بز قورد  خصوصیتهای منحصربه فردی دارد و با سایر گرگها و حیوانات فرق دارد که چند  مورد ذکر می شود..

 

 

 

1-بز قورد مثل سایر گرگها اجتماعی زندگی نمی کند و معمولا تنها زندگی می کند

2-بز قورد فقط با یکی از همنوعان خود ازدواج کرده و جفت گیری می کند و مثل انسانها زندگی خانوادگی تشکیل می دهد

3-بز قورد ، هرگز در جای محصور زندگی نکرده و اسارت را تحمل نمی کند وهرشئ ای  یا جانداری که مانع حریت وآزادگی اش شود سریعا حمله ورشده وپاره پاره اش می کند. و در صورت تحمیل اسارت ، یا خود کشی می کند و یا با گرسنه ماندن می  میرد . یعنی یا می میرد و یا از اسارت خود رانجا ت می دهد، که این خصیصه،  ارزش سمبلی آنرا بیشترعیان می کند.

4-بز قورد در برابر تجاوز به لانه اش و حمله دشمن خیلی درنده بوده و متجاوز را پاره پاره می کند

5-در واقع بز قورد حیوانی است با جثه کوچکتر از گرگهای معمولی ، نجیب ، تمیز و  مهربان و در عین حال زیرک و درنده و اسارت ناپذیر ، که با گرگهای معمولی  خیلی فرق دارد .

6-بز قورد تنها حیوانیست که خیانت نمیکند و نمیتوان رامش کرد.

۰ نظر موافقین ۰ مخالفین ۰ ۰۷ خرداد ۹۴ ، ۱۰:۰۴
سپهر حبشی رضائیه

از دست دادن زمان یعنی از دست دادن دریاچه !

دریاچه ارومیه تفریح

اورمیا آنلاین :مدتی است دریاچه ارومیه حال خوشی ندارد تا حدی که بعلت بارندگی ، وقتی آب دریاچه ارومیه چند سانتی متر بالا می آید باعث خوشحالی در سطح ملی و استانی و حتی مردم  شهرستان ارومیه می شود. راه کارهای زیادی مورد بحث و بررسی قرار گرفته و کارگروه هم تشکیل شده است و حتی بودجه خاص در نظر گرفته شده ولی در اجرای طرحها گاها مشکلاتی وجود دارد که با موانع و انتقاداتی مواجه می شوند . بهرحال  از دست دادن زمان یعنی از دست دادن دریاچه !

برای بزرگنمایی روی عکس ها کلیک کنید

دریاچه دهه 50دریاچه ارومیه در دهه ۵۰

 دریاچه ارومیه ویلا اشرفعکس ویلای اشرف در دریاچه ارومیه
دریاچه ارومیه ویلای اشرفعکس ویلای اشرف در دریاچه ارومیه
دریاچه استرحتگاه
دریاچه ارومیه محل تفریح مردم ارومیه و سایر شهرهای کشور و حتی توریستهای خارجی
دریاچه تفریح مردمدریاچه شنا10
 .دریاچه ارومیه شنا  دریاچه شنا5.

دریاچه ارومیه رشکان اسکله دریاچه ارومیه رشکان

دریاچه قایق

دریاچه ارومیه 83.

دریاچه پل افتتاحوقتی پل میان گذر با ذوق !! افتتاح می شود!!..

دریاچه نمکو بعداز مدتی !..

دریاچه بی ابو بعدا برای یافتن آب در دل دریاچه ،جاده ای روی نمک های بی آب دریاچه زده می شود

دریاچهو …….

وقتی با نام دریاچه ارومیه در اینترنت گشتی می زنیم:::

“دریاچه اُرومیه با نام سابق دریاچه رضاییه در شمال غربی ایران و در منطقهٔ آذربایجان واقع شده‌است. این دریاچه طبق آخرین تقسیمات کشوری، بین دو استان آذربایجان شرقی و آذربایجان غربی تقسیم شده‌است. دریاچهٔ ارومیه، بزرگ‌ترین دریاچهٔ داخلی ایران!!! و دومین دریاچهٔ آب‌شور دنیا است.! آب این دریاچه بسیار شور بوده و عمدتاً از رودخانه‌های زرینه‌رود، سیمینه‌رود، تلخه رود، گادر، باراندوز، شهرچای، نازلو و زولا تغذیه می‌شود!!!!.”

ولی نه از بزرگترین دریاچه داخلی خبری است نه از دومین دریاچه شور دنیا خبری است و نه از سرآزیر شدن رودخانه های مورد بحث!!!!!

۰ نظر موافقین ۰ مخالفین ۰ ۰۷ خرداد ۹۴ ، ۱۰:۰۰
سپهر حبشی رضائیه


یک قرن بعد جیلولوق/

خون ارومیه ای ها از "قانلی کولا" می چکد

یکی از آثاری که ساکنان محلی محال باراندوزچای به خصوص روستای مرادعلی از آن با عنوان جنایات انگلیسی ها نام می برند، خانه کاهگلی"قانلی کولا" و یا همان کلبه خونین است.

   

 به گزارش پایگاه خبری تحلیلی ندای ارومیـــه، قدرتهای غربی و استعمارگر همواره کوشیده اند تا برای حفظ منافع خود، در  سراسر جهان انواع جنایتها و قتل عامها را به وجود می آورند و از این کارها هیچ وقت ابایی نداشته و حتی آن را افتخاری برای ممالک خود می دانند.

تجربه نشان داده است که هر وقت قتل عام و کشتاری برای پیاده سازی سیاستهای استعماری در میان بوده، رد پایی از روباه پیر دیده شده است.

انگلیس که در کشورهای مختلف آسیایی و آفریقایی و همچنین قاره ناشناخته آمریکا انواع جنایات را مرتکب شده است، تاکنون موجب نابودی هزاران نسل و دودمان شده است.

یکی از دخالتهای دولت غارتگر بریتانیا در ایران و با ورق زدن صفحات تاریخ مشاهده می شود.

انگلیس تقریباً از ابتدای دوران صفویه اقدام به دخالت در ایران کرد و با فرستادن سفرا، نمایندگان، تجار و بازرگانان خویش، سوء استفاده از عدم ثبات سیاسی-اقتصادی کشورمان را آغاز کرد.

انگلیس همواره سعی داشته و کوشیده است که روابط کشورها و قومیتهای مختلف را برهم زده و با مهندسی جغرافیایی-سیاسی-نظامی مرزها را طوری طراحی کرده که همواره برای روز مبادای خویش، دستاویزی داشته و بتواند اتحاد و اتفاق داخلی کشورها را برهم زند.

در دوران قاجاریه انگلیس با گرفتن انواع امتیازها و همچنین فرستادن عوامل داخلی خود به ایران کوشیده که به نوعی ممالک محروسه قاجاریه را به استعمار خویش درآورد.

یکی از دخالتهایی که انگلیس در ایران انجام داد، در دوران آخر قاجاریه و با به وجود آوردن قتل عام مردم شمالغرب ایران بود.

عوامل انگلیسی و مزدوران وابسته آنها در سالهای 1297 با استفاده از ضعف حکومت مرکزی به فکر طراحی فتنه افتاده و سعی در تجزیه آذربایجان غربی از ایران داشت.

عوامل مزدور انگلیسی ها یا همان جیلوها در شهرهای ارومیه، سلماس، نقده، خوی و میاندوآب دست به قتل عامهای گسترده ای زده تا سیاستهای بریتانیای به اصطلاح کبیر را که بسیار حقیر است را پیاده کنند.

هنوز هم افراد بسیاری پیدا می شوند که خاطراتی از پدران و پدربزرگان خویش در خصوص رفتارهای وحشیانه جیلوها با مسلمانان و حمایت بی قید و شرط کنسولگری انگلیس در ارومیه را نقل می کنند.

رفتارهایی که قتل عام کودکان، نوزادان و زنان و کهنسالان بی دفاع تنها گوشه ای از آنهاست و کتابهای بسیاری نیز در این باره نگاشته شده است.

یکی از آثاری که ساکنان محلی محال باراندوزچای به خصوص روستای مرادعلی از آن با عنوان جنایات انگلیسی ها نام می برند، خانه کاهگلی"قانلی کولا" و یا همان کلبه خونین است.

یکی از روستاییان محلی که در کنار این کلبه حضور داشت، در این خصوص می گوید:

"جیلوها که همان عوامل انگلیس و استعمارگران بودند با تسلط بر روستاهای این منطقه، شروع به قتل عام مردم بی دفاع در جهت سیاستهای خود کردند و این خانه نیز سندی از جنایات آنهاست که وقتی تعداد زیادی از اهالی محلی را جمع کردند، شروع به کشتار آنها کرده و با خون آنها این کلبه را برای وحشت اهالی منطقه به وجود آوردند.

در کاهگل این کلبه به جای آب از خون مردم بی دفاع استفاده شده است."

ماجرا هرچه باشد و شاید هم مانند آنچه که مردم محلی فکر می کنند نباشد، این تفکر نشانگر جنایات انگلیسی ها و مزدوران آنها در این منطقه است.

تهیه شدن کاهگل این دو بنا شاید هم از خون اهالی محلی نباشد و شاید سرخی آن که در مواقع بارانی از جنس خاک آن به وجود آید.

 اما به طور قطع و یقین می توان با طرز تفکر مردم محلی به این پی برد که برای ساخت آن و یا تسلط بر آن خونهای زیادی از بی گناهان ریخته شده و نام کلبه خونین به خودی خود به وجود نیامده است.

با این حال بسیار ضروری است که همه با نگرشی نو و جدید به تاریخ غم انگیز ایران اسلامی نگاهی انداخته و این را در ذهن خود تداعی کنیم که قدرتهای غربی که استعمارگران دیروز و مستکبران امروزی هستند، به هیچ وجه قابل اعتماد نیستند.

باید اینگونه وقایع را که گوشه ای از شکنجه ها و قتل عام مزدوران انگلیسی در این دیار بوده است را به همانانی که الان طرفدار غرب شده و مذاکرات با آنها را نوعی نجات ایران می دانند، رساند تا واقع اندیش شوند و این قدر سنگ فتنه گران و قاتلان پدران و مادرانمان به سینه نزنند. چون آنها غیرقابل اعتماد و منفعت طلب و در راستای حفظ منافع نامشروع خویش از انواع جنایات و قتل عامها نیز حتی کوچکترین ابایی ندارند.

پ.ن: مردم محلی این بنا را قانلی کولا یا کلبه خونین می نامند و اعتقاد دارند که کاهگل آن از خون مردم بی دفاع تهیه شده است. در مواقع بارانی که آب به لایه های زیرین و چندین سانتی متری آن نفوذ می کند، این بنای کاهگلی سرخ فام می شود.

۰ نظر موافقین ۰ مخالفین ۰ ۰۶ خرداد ۹۴ ، ۱۷:۱۳
سپهر حبشی رضائیه

ی روز شکاری خوب با علی اسدی: دایی بنده

بهزاد رحیمی: برادر زن دایم

فرشاد اسدی: پسر دایم

و خودم

۰ نظر موافقین ۰ مخالفین ۰ ۰۶ خرداد ۹۴ ، ۱۶:۰۷
سپهر حبشی رضائیه

دریاچه آمد

با وجود اینکه به نظر می رسد، دریاچه ارومیه در مناسبترین وضعیت چند وقت اخیر قرار دارد و سطح آب آن به وضوح افزایش یافته است، اما بسیاری از کارشناسان معتقدند که این مضعیت فصلی و موقتی است.

   

۰ نظر موافقین ۰ مخالفین ۰ ۰۶ خرداد ۹۴ ، ۱۵:۵۲
سپهر حبشی رضائیه

شهربانی ارومیه - پهلوی اول


موضوعات مرتبط: ارومیه قدیم، عکسهای قدیمی ارومیه
برچسب‌ها: شهربانی ارومیه, پهلوی اول
[ یکشنبه دهم اسفند ۱۳۹۳ ] [ 9:38 ] [ بنیاد ایران شناسی شعبه آذربایجان غربی ]

دارالتربیه ( پرورشگاه ) دولتی شبانه روزی رضائیه برای کودکان بی سرپرست در سال 1305 در ارومیه تاسیس شد. این پرورشگاه زیر نظر حاج سطوت السلطنته (سردار سپه) فرماندار وقت اداره می شد.


موضوعات مرتبط: ارومیه قدیم، عکسهای قدیمی ارومیه، پیشینه تاریخی آذربایجان غربی
برچسب‌ها: دارالتربیه, پرورشگاه, دولتی شبانه روزی رضائیه
[ دوشنبه بیستم بهمن ۱۳۹۳ ] [ 9:56 ] [ بنیاد ایران شناسی شعبه آذربایجان غربی ]

رجال سیاسی و نظامی ایران - ارومیه (1268 ش)

1- سردار ارومیه

2- کارگذار دولت ایران

3- امام قلی میرزا حکمران ارومیه، خوی، سلماس و مهاباد

4- والی ارومیه

5- بیگلربیگی افشار ارومی

6- میرزا علیخان جهانگیری

7- میرزا علیخان منوچهری

آرشیو عکس آقای ع. تکش


موضوعات مرتبط: عکسهای قدیمی ارومیه، پیشینه تاریخی آذربایجان غربی
برچسب‌ها: سردار ارومیه 2, کارگذار دولت ایران 3, امام قلی میرزا حکمران ارومیه, خوی, سلماس و مهاباد 4
[ یکشنبه پنجم بهمن ۱۳۹۳ ] [ 13:13 ] [ بنیاد ایران شناسی شعبه آذربایجان غربی ]

ارومیه قدیم - یکی از محلات قدیمی ارومیه


موضوعات مرتبط: ارومیه قدیم، عکسهای قدیمی ارومیه
برچسب‌ها: ارومیه قدیم, یکی از محلات قدیمی ارومیه
[ دوشنبه پانزدهم دی ۱۳۹۳ ] [ 12:4 ] [ بنیاد ایران شناسی شعبه آذربایجان غربی ]

رجال سیاسی و نظامی ارومیه 

دارالحکومه ارومیه -جشن تولد ناصرالدین شاه قاجار

معرفی:

1- میرزا حسن خان بیگلربیگی

2- میرزا علی خان منوچهری (منتظم السلطنه)

3- میرزا علی خان جهانگیری (میر پنج)

4- مرحوم سردار ارومی

5- حبیب الله خان بیگلربیگی

6- مجد السلطنه افشار

7-ضرغام افشار

8- امامقلی میرزا قاجار(شاهزاده)

9-معزالدوله امیر تومان

10- حاجی صادق خان امیرتومان

 

آرشیو عکس آقای علاء الدین تکش


موضوعات مرتبط: ارومیه قدیم، عکسهای قدیمی ارومیه، مشاهیر و فرهیختگان
برچسب‌ها: 1, میرزا حسن خان بیگلربیگی 2, میرزا علی خان منوچهری, منتظم السلطنه, 3
[ دوشنبه پانزدهم دی ۱۳۹۳ ] [ 11:17 ] [ بنیاد ایران شناسی شعبه آذربایجان غربی ]
[ شنبه ششم دی ۱۳۹۳ ] [ 10:38 ] [ بنیاد ایران شناسی شعبه آذربایجان غربی ]
[ دوشنبه یکم دی ۱۳۹۳ ] [ 13:58 ] [ بنیاد ایران شناسی شعبه آذربایجان غربی ]
[ چهارشنبه نوزدهم آذر ۱۳۹۳ ] [ 10:9 ] [ بنیاد ایران شناسی شعبه آذربایجان غربی ]

مسجد جامع ارومیه دهه 60 شمسی


موضوعات مرتبط: عکسهای قدیمی ارومیه، مساجد ارومیه
برچسب‌ها: مسجد جامع ارومیه دهه 60 شمسی
[ سه شنبه هجدهم آذر ۱۳۹۳ ] [ 13:30 ] [ بنیاد ایران شناسی شعبه آذربایجان غربی ]

حبیب اله خان بیگلربیگی قاسملو افشار ارومی- دوره مشروطه ارومیه


موضوعات مرتبط: ارومیه قدیم، عکسهای قدیمی ارومیه، پیشینه تاریخی آذربایجان غربی
برچسب‌ها: حبیب اله خان بیگلربیگی قاسملو افشار ارومی, دوره مشروطه ارومیه, رجا سیاسی ارومیه
[ شنبه هشتم آذر ۱۳۹۳ ] [ 10:54 ] [ بنیاد ایران شناسی شعبه آذربایجان غربی ]

 مسجد سردار ارومیه

نشانی: خیابان امام خمینی ابتدای کوی شهید مجید جعفری (امیر نظمی) 

قدمت : دوره قاجار

بانی بنای نخستین: عبدالصمد خان معروف به سردار

 


موضوعات مرتبط: ارومیه قدیم، عکسهای قدیمی ارومیه، مساجد دیرینه سال استان آذربایجان غربی قدیمی، پیشینه تاریخی آذربایجان غربی، مکانهای تاریخی و گردشگری آذربایجان غربی، مساجد ارومیه
برچسب‌ها: مسجد سردار, ارومیه
[ یکشنبه بیست و پنجم آبان ۱۳۹۳ ] [ 13:42 ] [ بنیاد ایران شناسی شعبه آذربایجان غربی ]

ساختمان ستاد لشکر 64 ارومیه

قدمت: پهلوی اول

موقعیت: ارومیه ، میدان انقلاب (ایالت)



موضوعات مرتبط: ارومیه قدیم، عکسهای قدیمی ارومیه، پیشینه تاریخی آذربایجان غربی
برچسب‌ها: ساختمان ستاد لشکر 64 ارومیه
[ شنبه بیست و چهارم آبان ۱۳۹۳ ] [ 9:15 ] [ بنیاد ایران شناسی شعبه آذربایجان غربی ]

مراسم کلنگ زنی سینمای شیرخورشید ارومیه - 1315 ش


سرلشکر شاه بختی، به همراه والی آذربایجان (بیگلربیگی) و روسای سایر ادارات ارومیه در مراسم کلنگ زنی سینمای شیر خورشید ارومیه حضور دارند.این سنما بخاطر کمک مالی برای بیمارستان شیرخورشید ارومیه احداث شد.


موضوعات مرتبط: ارومیه قدیم، عکسهای قدیمی ارومیه، پیشینه تاریخی آذربایجان غربی، مکانهای تاریخی و گردشگری آذربایجان غربی
برچسب‌ها: سرلشکر شاه بختی, به همراه والی آذربایجان, بیگلربیگی, و راسای سایر ادارات ارومیه در رماسم کلنگ زنی سینما
[ سه شنبه بیستم آبان ۱۳۹۳ ] [ 13:47 ] [ بنیاد ایران شناسی شعبه آذربایجان غربی ]
مدرسه هدایت - ارومیه


مدرسه قدیمی هدایت مربوط به اواخر  در دوره قاجار است و در ارومیه، بافت قدیمی شهر، خیابان امام ـ کوچه امیرنظمی واقع شده و این اثر در تاریخ ۱۵ دی ۱۳۷۵ با شماره ثبت ۱۸۳۱ به‌عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.


موضوعات مرتبط: ارومیه قدیم، عکسهای قدیمی ارومیه، پیشینه تاریخی آذربایجان غربی، مکانهای تاریخی و گردشگری آذربایجان غربی
برچسب‌ها: مدرسه هدایت, ارومیه
[ پنجشنبه پانزدهم آبان ۱۳۹۳ ] [ 13:3 ] [ بنیاد ایران شناسی شعبه آذربایجان غربی ]
[ چهارشنبه هفتم آبان ۱۳۹۳ ] [ 11:55 ] [ بنیاد ایران شناسی شعبه آذربایجان غربی ]

رجال سیاسی و مذهبی ارومیه (1875 م - 1254 ش)

از راست به چپ:

میر جمال آقا مجتهد ارومیه، حاجی اردشیر خان (پدر مجد السلطنه افشار)، اقبال الدوله (حاکم ارومیه)

آرشیو عکس: علاءالدین تکش


موضوعات مرتبط: ارومیه قدیم، عکسهای قدیمی ارومیه، پیشینه تاریخی آذربایجان غربی، مشاهیر و فرهیختگان
برچسب‌ها: میر جمال آقا مجتهد ارومیه, حاجی اردشیر خان, پدر مجد السلطنه افشار, اقبال الدوله, حاکم ارومیه
[ یکشنبه چهارم آبان ۱۳۹۳ ] [ 9:11 ] [ بنیاد ایران شناسی شعبه آذربایجان غربی ]

مسجد مناره

 

مسجد مناره در ضلع شمالی خیابان امام خمینی، کوی شیشه گرخانه و در جنب مدرسه قدیمی هدایت واقع شده است. این مسجد در دوره قاجار توسط یکی از خوانین ارومیه به نام حاجی علیار خان ساخته شده و در سال 1328 ه ق (1288-1289 ش) توسط حاجی نظم الملک (یدالله خان امیر نظمی افشار) فرزند نظم السلطنه (حاجی محمد حسن امیر نظمی افشار) تجدید بنا گردیده است. این مسجد  به سبب وجود تک مناره در ضلع شمال شرقی بنا به مسجد مناره شهرت یافته است. نام این مسجد در سیاهه مساجد ارومیه مندرج در جلد دوم کتاب ایرانشهر آمده است.

 


موضوعات مرتبط: ارومیه قدیم، عکسهای قدیمی ارومیه، مساجد دیرینه سال استان آذربایجان غربی قدیمی، مکانهای تاریخی و گردشگری آذربایجان غربی، مساجد ارومیه
برچسب‌ها: حاجی علیار خان, حاجی نظم الملک, یدالله خان امیر نظمی افشار, فرزند نظم السلطنه, حاجی محمد حسن امیر نظمی افشار
[ پنجشنبه یکم آبان ۱۳۹۳ ] [ 11:27 ] [ بنیاد ایران شناسی شعبه آذربایجان غربی ]

برج سه گنبد ارومیه

سه گنبد نام برجی تاریخی در جنوب شرقی شهر ارومیه مرکز استان آذربایجان غربی ایران است.

این بنا در خیابان استاد برزگر ارومیه واقع است و از آثار معماری دوره سلجوقی است که طبق کتیبه کوفی آن به دستور شیشقاط المظفری ساخته شده و معمار آن شخصی به نام منصور بن موسی بوده است.

این بنا آرامگاه بوده و در سال 580 قمری ساخته شده و از سوی دیگر در مدخل بنا سه کتیبه به خط کوفی است که آن را از سنگ تراشیده اند و در پایان کتیبه، محرم سال 580 هجری خوانده می شود.

از این رو شاید بتوان مقبره یا برج آجری سه گنبد را متعلق به قرن ششم هجری دانست بنای تاریخی سه گنبد عبارت است از سکوی بلندی که به شکل استوانه و مدور ساخته شده است.

مقبره، بنایی است آجری متشکل از سردابه و اتاق اصلی که از خارج به صورت مدور و از داخل مربعی است با سقفی گنبدی که بر مقرنس هایی که در گذشته متحمل صدمات زیادی گردیده نهاده شده است و در حدود 9 متر ارتفاع دارد.

در مدخل این بنا که رو به سمت شمال دارد، سه کتیبه به خط کوفی که بر روی سنگ نقره حک شده وجود دارد که در آخر یکی از کتیبه ها تاریخ 580 هجری تاریخ بنای مقبره خوانده می شود. (منبع: ایرنا)


موضوعات مرتبط: عکسهای قدیمی ارومیه
برچسب‌ها: برج سه گنبد ارومیه
[ چهارشنبه سی ام مهر ۱۳۹۳ ] [ 8:53 ] [ بنیاد ایران شناسی شعبه آذربایجان غربی ]

میدان انقلاب (ایالت) ارومیه- ساختمان تاریخی شهرداری ارومیه

میدان انقلاب یا ایالت یکی از میادین تاریخی شهر ارومیه و آذربایجان غربی محسوب می شود، این میدان و ساختمان های موجود در آن و به ویژه ساختمانهای شهرداری، شهربانی و ستاد لشکر 64 از ائلمانهای زیبا و مهم برای معرفی شهر ارومیه است.


موضوعات مرتبط: عکسهای قدیمی ارومیه
برچسب‌ها: میدان انقلاب, ایالت, ارومیه, ساختمان تاریخی شهرداری ارومیه
[ شنبه بیست و ششم مهر ۱۳۹۳ ] [ 9:1 ] [ بنیاد ایران شناسی شعبه آذربایجان غربی ]

میدان انقلاب (ایالت)- شهرداری ارومیه


موضوعات مرتبط: عکسهای قدیمی ارومیه
برچسب‌ها: میدان انقلاب, ایالت, شهرداری ارومیه
[ سه شنبه پانزدهم مهر ۱۳۹۳ ] [ 12:47 ] [ بنیاد ایران شناسی شعبه آذربایجان غربی ]

سینما ایران - ارومیه

با تشکر از آقای شفیع پور - فیلم در حال اکران در سینما ایران ارومیه- آواره - هندی


موضوعات مرتبط: عکسهای قدیمی ارومیه
برچسب‌ها: سینما ایران, ارومیه
[ دوشنبه هفتم مهر ۱۳۹۳ ] [ 9:45 ] [ بنیاد ایران شناسی شعبه آذربایجان غربی ]

خیابان خیام (خیام شمالی کنونی) ارومیه

 

منبع ، کتاب: سیمای شهر رضائیه در پایان دهه اول انقلاب سفید، چاپ شهرداری رضائیه، احتمالا به تاریخ نشر 1350

آرشیو عکس بنیاد ایران شناسی. شعبه ارومیه


موضوعات مرتبط: عکسهای قدیمی ارومیه
برچسب‌ها: خیابان خیام, خیام شمالی کنونی ارومیه, سیمای شهر رضائیه در پایان دهه اول انقلاب سفید
[ چهارشنبه دوم مهر ۱۳۹۳ ] [ 9:7 ] [ بنیاد ایران شناسی شعبه آذربایجان غربی ]

محمد تمدن ( 1356-1267 ش . )

نویسنده کتاب اوض‍اع‌ ای‍ران‌ در ج‍ن‍گ‌ اول‌ ی‍ا ت‍اری‍خ‌ رض‍ائ‍ی‍ه‌

      عکس از آقای خلیلزاده (با سپاس از ایشان)- آرشیو عکس بنیاد ایران شناسی شعبه آذربایجان غربی

میرزا محمد تمدن در سال 1267 ش در ارومیه بدنیا آمد وی از جمله اشخاصی است که در توسعه دانش و فرهنگ ارومیه نقش مهمی داشت. او تحصیلات اش را در مدارس نوین ارومیه  ادامه داد اما از  دوران تحصیلی وی اطلاعی کافی در دست نیست. شاید آقای تمدن تحصیلات مقدماتی اش را در محضر پدرش حاجی آقا فراگرفته باشد.

مرحوم حاجی آقا نخستین کسی است که در ارومیه مغازة کتابفروشی دایر کرد او نیز عمر خود را در خدمت به علم و دانش سپری ساخت و بعد از او ادارة این کتابفروشی یا کتابخانه به عهدة فرزندش محمد تمدن واگذار شد . تمدن فردی آگاه و مطلع از اوضاع سیاسی و اجتماعی زمان خود بود . مرحوم استاد حسن قاضی طباطبائی از اساتید بنام دانشگاه تبریز او را می ستود و با احترام از او یاد می کرد . وی علاوه بر ادارة کتابفروشی مدیر چاپخانة تمدن نیز بود . کتابفروشی او اینک با نام کتابفروشی مؤمن زاده در خیابان امام پا برجاست . چاپخانه ای که تمدن اداره می کرد در اصل همان " مطبعة " ایرانیان یعنی نخستین چاپخانه دایر شده در ارومیه بود که در حوادث جنگ اول جهانی از بین رفت و محمد تمدن بقایای آن را خریداری کرد و به راه انداخت . او دربارة لزوم گسترش آموزش و پرورش و تأسیس مدارس در ارومیه با درج مقاله ای در روزنامة " حبل المتین " در شماره 37 سال 1304 که خود نمایندگی آن را در ارومیه به عهده داشت گام مؤثری برداشت . تمدن در این مقالة متین و مستدل با ذکر موقعیت حساس منطقة ارومیه اولیای مرکز را از این مهم آگاه ساخت و بدین وسیله مثمرثمر واقع شد . در تلاش نسبت به عمران و آبادی و امور اجتماعی ارومیه سهمی داشت . در اکثر کمیسیونها و انجمنهایی که در این مورد تشکیل می شد مشارکت می جست و به عنوان عضوی تلاشگر به فعالیت می پرداخت . از آنجمله در ایجاد دارالتربیه ( پرورشگاه ) شبانه روزی برای کودکان بی سرپرست که زیر نظر حاج سطوت السلطنته فرماندار وقت اداره می شد و احداث خیابان پهلوی سابق ( خیابان امام فعلی ) سهیم بود . عضویت در کمیسیون سربازگیری ، ایجاد جمعیت شیرو خورشید سرخ ( هلال احمر ) و احداث ساختمان آن در جنب مسجد لطفعلی خان که مرحوم آیت ا... عرب باغی مجتهد سرشناس ارومی در رأس هیئت آن بود از مشارکتهای دیگر او درامور عام المنفعه به شمار می رفت .
در حوادث هجوم روسها به ایران که اکثر مردم با فقر و گرسنگی مواجه بودند اقدامات شایسته ای در حق هموطنان از خود نشان داد . در جریانات سیاسی هم فعال بود و در تشکیلات دموکرات آذربایجان وابسته به شیخ محمد خیابانی عضوی فعال بود وسمت بازرسی داشت .
از طرف اسماعیل آقا سیمیتقو که در خواست او را رد کرده بود چاپخانه اش به اشغال درآمد . افراد سیمیتقو مدتی برای پیشبرد اهداف خود در چاپخانه روزنامة هفتگی منتشر می کردند . تمدن پیوسته درتلاش بود تا کاری شایسته و ثمر بخش نسبت به هم میهنان خود انجام دهد به همین خاطر جز در ایام کهولت چندان آسایش خاطری نداشته است .
زمانی که روسها در شهریور 1320 وارد ارومیه شدند وی طرحی ارائه داد و پیشنهاد کرد که مجمعی به نام " مجمع نجات اسلام " بنیان گذاری شود بنابراین او وعده ای از همفکرانش جلسات این مجمع را آغاز کردند . اهداف این مجمع بر محور مسائل نظامی ، سیاسی ، مذهبی و اجتماعی می چرخید و کاملاً سری بود .
مرحوم تمدن بعد از گذشتن از فراز و نشیبهای زندگی و انجام خدمات شایسته در زمینه های فرهنگی ، اجتماعی و سیاسی در تاریخ بیست و نهم مهر ماه پنجاه و شش دار فانی را وداع گفت و در باغ رضوان در آرامگاه خانوادگی به خاک سپرده شد .
آثار منتشر شدة تمدن عبارتند از: دیوان طرزی افشار (در 1307 ش طبع و نشر گردید و بار دوم در سال 1338 تجدید چاپ شد). محرم نامه و نوروزنامه . ایران در جنگ بین الملل اول یا تاریخ رضائیه (در سال 1350 در 426 ص). اون بش حکایت ( پانزده حکایت ) به زبان ترکی . بزرگان و سخن سرایان آذربایجان با همکاری محمود رامیان و علاء الدین تکش (تبریز،1346 در 390ص) تألیف شده است .

منبع: 1- مشاهیر علمی و فرهنگی آذربایجان غربی، پرویز عقلمند، تهران:قصیده سرا، 1385صص 143-144

2- حوزه هنری تبلیغات اسلامی استان آذربایجان غربی، آشنایی با مشاهیر هنری استان، محمد تمدن


موضوعات مرتبط: فرهنگ بومی و عامه آذربایجان غربی، عکسهای قدیمی ارومیه، مشاهیر و فرهیختگان
برچسب‌ها: محمد تمدن, نویسنده کتاب اوض‍اع‌ ای‍ران‌ در ج‍ن‍گ‌ اول‌ ی‍ا ت‍
[ سه شنبه سیزدهم خرداد ۱۳۹۳ ] [ 12:58 ] [ بنیاد ایران شناسی شعبه آذربایجان غربی ]

باغ های تاریخی ارومیه و علل نابودی آنها - بخش اول

سهیلا عقلمند ( عضو هیات علمی دانشگاه ارومیه)

سینا پاکند (دانشجوی کارشناسی ارشد -دانشگاه تهران)

شیدا خرم (دانشجوی کارشناسی معماری دانشگاه ارومیه)

 

مقدمه :

باغ یکی از زیباترین پدیده های حیات بشری است که از دیرینه ترین روزگار وجود داشته و از جایگاه بسیار با اهمیتی در فرهنگ ها و تمدن ها برخوردار بوده است.ارکان آن یعنی آب، گل و گیاه و درخت لایتغیر است و جایگزین ندارد. اصل و منشا جنبه حیات بخش باغ به ادوار ابتدایی بازمیگردد. از چند هزار سال قبل از میلاد بر روی بعضی از کاسه های سفالین مکشوفه از حفاری های باستان شناسی نقش و شکل آبگیرهایی دیده میشود که اطراف آن را درخت احاطه کرده است.[ویلبر،ص 19]

آلبوم عکس علی خان والی 1268 ق

باغ سازی در فرهنگ و ایین ایرانیان  قدیم قدر و منزلتی درخور داشته است. نقوش گوناگون بر دیوارهای پلکان های تخت جمشید نشان دهنده ی ارزش و اهمیت باغ در چشم،دل و ذوق ایرانی میباشد.[دانشنامه جهان اسلام، ص 583]

درباره ی باغ سازی در دوران اشکانی آگاهی چندانی در دست نیست ولی در دوره ی ساسانی از عکس های هوایی شهر فیروزاباد فارس چنین استنباط می شود که مناره ی آتشگاه کنونی ان شهر در مرکز تقاطع دو محور باغ مستطیل شکل قرار داشته که با شبکه ای از جوی ها ابیاری می شده است و یا برخی از متون اسلامی به قالی های باشکوهی در دوران ساسانی اشاره می کنند که طرح اصلی انها باغ بوده و معروف ترین انها قالی بهارستان یا بهارخسرو و منقش به باغی با حوض ها، جوی ها، درختان و گلهای زیبای بهاری بوده است. در منابع تمدن های کهن چون چین، مصر، یونان و روم به باغهای زینتی بسیاری اشاره شده است.

کهن ترین نمونه ی شناخته شده از باغ های ایرانی چهار باغ مرکزی پاسارگاد است که محوطه ای به وسعت (300 × 200) متر مربع را در بر میگیرد. چهار باغ با ابگذرها و حوضچه های سنگی آبیاری میشده است.[کیانی ، ص 166]

میل و اشتیاق مردم این سرزمین به احداث باغ ها در داخل و خارج شهرها و نیز ایجاد باغچه های کوچک در حیاط خانه ها را بیش از هر چیز باید معلول محیط گرم وخشک قسمت های عمده ای از ایران دانست، این علاقه در طی تاریخ مدون ایران به چشم میخورد.[دانشنامه جهان اسلام، ص 583]

دهخدا زیر کلمه باغ می نویسد:

باغ به معنی بستان و روضه و کلمه مشترک است در فارسی و عربی.جمع آن در عربی بیغان است.محوطه ای که نوعاً محصور است و در آن گل و ریاحین و اشجار مثمر و سبزی آلات و جز آنها غرس و زراعت میکنند.[دهخدا، ص 459]

 

باغ و امارت میرزا علی خان سرتیپ پسر مرحوم بهار الملک در کنار شهر چای ارومیــــه

(پایگاه خبری ندای ارومیه)

واژه باغ فارسی اصیل است و در پهلوی نیز باغمی باشد.در ایران باستان واژه پایری دآزا به باغ گفته میشود(پایری{Pairi} به معنی پیرامون و دیز یعنی محدود کردن و به قالب ریختن). گزنفون مورخ شهیر یونانی همین لفظ را به شکل { Paradisos}به کار برده و از آن زبان این کلمه به صورت پردیس به معنای بهشت به زبان های اروپایی راه یافته است. کلمه در انگلیسی{Paradise} و در فرانسه{Paradis} از این واژه اوستایی ایرانی مشتق شده اند.

معرب این کلمه فردوس است و معنی اصلی فردوس هم در عربی بهشت می باشد. [دانشنامه جهان اسلام، ص 583]

 در سرزمین آذربایجان از هزاره اول قبل از میلاد در مآخذ آشوری از ایجاد باغ هایی از درختان میوه به فرمان روسا(735_713 ق.م ) فرمانروای اورارتو که بیابان های پیرامون شهر اولهو واقع در شمال غرب دریاچه ارومیه را به سرزمین شکوفا بدل کرده بود خبر میدهند. [پیوتروفسکی، ص 68]

در این مقاله سعی شده با تحقیق و تفحص در مقالات، کتاب های به چاپ رسیده و سفرنامه های معتبر تاریخی موجود به کند و کاو موضوع باغ های ایرانی بپردازیم که امروزه در محافل بسیاری اهمیت خاصی پیدا کرده است .بدلیل تخریب بسیاری از آنها، تحقیق پیرامون این موضوع با دشواری های خاص خود همراه بوده و هست و چون این مقاله پیرامون باغ های ایرانی در منطقه آذربایجان و اختصاصا ارومیه می باشد، با بررسی سفرنامه های جکسون، اولیا چلبی و ... که علاوه بر اهمیت خود آن و سند قرار گرفتن در بسیاری از بحث های تاریخی و ...، ما نیز با استناد بر آنها که در مورد باغ های ارومیه سخن های بس پراکنده به میان آورده،به تجمیع آنها می پردازیم و در مورد هر باغ به طور مجزا بیان می کنیم که ویژگی های باغ های تخریب شده را بر اساس سفرنامه ها بازسازی کنیم. در این بررسی تا جایی که توانسته ایم با بررسی آلبوم های مختلف عکس باقی مانده به جمع آوری عکس های مرتبط با عکس های کوشک ها و کاخ های ارومیه پرداخته ایم که به عنوان مکمل در کنار مطالب آورده شده اند.

***

بنا به نوشته ی محققان، دنیای اسلام بیشترین زمینه ی اشنایی با هنر باغ داری و ایجاد باغ های خوش منظر را به ایران مدیون است. چراکه ایران سرزمین اصلی انواع میوه ها و بهترین خاک برای نهال های دست کشت و زراعت ابی بوده است. ریشه ی فارسی واژه های بستان و فردوس این نظر را تایید می کنند . در تورات به طور مکرر از باغ های ایرانی سخن رفته است. در ادیان الهی برای باغ، فردوس یا بهشت ارزش والایی قائل شده اند. در قران کریم در باب توصیف بهشت ، باغ ، جنت و فردوس ایاتی چند وجود دارد ...

                            ·" و بشر الذین آمنوا و عملوالصالحات ان لهم جنات تجری " .

                            ·" و ان الذین امنوا و عملوالصالحات لهم جنات الفردوس نزلا ... " .

در قرون اول هجری، جهان اسلام دو سبک باغ سازی را از ایران اقتباس کرد که در طی قرون ، کم و بیش میان امت اسلامی رونق یافت. یکی باغ های محدود به ایوان ها و حیاط های مشجر و دیگر املاک خارج شهر با وسعتی به اندازه ی تفرجگاه هایی که جای جای به عمارت کلاه فرنگی اراسته بود. بنا به روایت مورخان در عهد عباسی در کرانه های دجله باغ هایی به سبک باغ های ساسانی احداث شده بود.[عقلمند- دقیقی، ص 280]

در ایران اسلامی نیز در نقاط مختلف باغ های بسیار مشهور و به یاد ماندنی به وجود امد که شرح و وصف آنها در اغلب وقایع نامه ها، کتب جغرافی و دیوان شعرا آمده است.

در فرهنگ کشاورزی ایران این نوع باغ ها را باغ های زینتی میگویند و نوع دیگر باغ به معنی اخص آن به محوطه ای محصور دارای انواع درختان و درختچه ها اطلاق میشود و از زمین زیر کشت یا کشت سالانه متمایز است. باغ میوه، تاکستان (باغ مو)، باغ سیب و باغ چای از انواع آن است. ولی این کلمه بر سبزیکاری یا صیفی کاری اطلاق نمیشود. این باغ ها را معمولا با دیوارهای گلی بلند محصور میکنند و اغلب نیز دارای ساختمان های بسیار معمولی میباشد. این باغ ها با باغ های زینتی فرق میکنند. [دانشنامه جهان اسلام ، ص 585]

برای باغ های زینتی از نظر باغ سازی و باغ آرایی ویژگی های عمده ای را می توان برشمرد: سردر ورودی در اغلب موارد محصور شبکه ی خیابان بندی و جدول بندی. پهنه های کوچک و بزرگ اب درختکاری و باغچه بندی گل و چمن و بنا های مختلف در باغ. وجود درخت های بلندو سایه دار در دو سوی شبکه ی خیابان ها اهمیت بسیار دارد. در باغ های وابسته به شاهان، سلاطین، حکم رانان و شخصیت های معتبر فضا های گسترده و مناسب به صورت ایوان ها یا صفه ها در برابر استخر یا ابنما در میان باغ وجود داشت.[ عقلمند- دقیقی، ص 280]

این قبیل باغ ها را به اعتبار طرح و نقشه به سه دسته تقسیم می کنند:

1 - باغ های مسطح و کم شیب

2 –باغهای شیبدار

3 –باغهای احداثی درزمین های عارضه دارطبیعی

شکل باغ های زینتی عموما مستطیل شکل است. از مشخصات عمده ی این باغ ها  خیابان بندی است. شبکه ی خیابان بندی باغ ها به عواملی چون نقشه و شکل کلی سطح باغ و وسعت آن بستگی دارد. در بیشتر باغ ها دو خیابان متقاطع شمالی–جنوبی وشرقی اصلی اند و چند خیابانک معرض تر عمود بر محور اصلی، ضمن شکل دادن به شبکه ی باغچه بندی ها، واحد های مختلف ساختمانی باغ را به خیابان اصلی متصل می نمایند. [دانشنامه جهان اسلام، ص 583]

شیب زمین در طول خیابان ها با پله بندی شکسته میشود و ارتفاع پله و کف پله ها بسیار کم است.  باغ ها به وسیله ی کاریز یا قنات یا شاخه ای از رودخانه و یا چشمه تعیین میشود. گردش آب در آبنماها، ابشار های کوچک و جوی های منظم، استخرها و حوض ها و فواره ها، زیبایی باغ را صد چندان می کند.

فضای سبز باغ را نخست درختان، چه تزیینی و چه درختان میوه و در مرحله ی دوم گل های گوناگون و رنگ رنگ و چمن تشکیل می دهد . این باغ ها دارای کوشک و یا ساختمان بوده اند. بنابراین ساختمان ها در اغلب موارد بسیار زیبا و با طرح های گوناگون ساخته شده اند که محل سکونت و یا محل پذیرایی بوده است.[دقیقی- عقلمند ، ص 281]

شیب طبیعی که در اکثر باغ های ایرانی مورد استفاده قرار گرفته است موقعیت مناسبی را برای قرارگیری کوشک در نقطه ی مرتفع باغ فراهم ساخته است.[دیبا ، ص 27]

آذربایجان غربی

درطی تاریخ ایران، باغ های بسیاری در گوشه و کنار کشور به فرمان سلاطین و حکم رانان و صاحبان ملک و قدرت احداث شده بود که تمام آنها جز معدودی انگشت شمار در گرد و غبار تاریخ از پای افتاده و ازبین رفته اند و به اصطلاح باغ های قدیمی مرده اند و خاکشان غبار شده و بازهم نوشته اند که در یک قرن اخیر باغ سازی ما به راه انحطاط افتاد و باغ های معاصر ایران دست خوش بی هویتی و اختشاش گردید و متاسفانه باغ سازی امروز ما بی بهره از سنت و عاری از هویت است. [ابوالقاسمی،ص292]

 

شهرهای آذربایجانغربی نیز به روایت تاریخ دارای باغ های زینتی و تاریخی چندی بوده است که متاسفانه امروزه بجز یک مورد (باغ باغچه جوق ماکو) فقط نام و نشانی از آنها در لابلای تاریخ مانده است که تاریخ ساخت آن متاخرتر از سایر باغها می باشد. در اینجا به معرفی مشهورترین و معروفترین آنها به اجمال می پردازیم. اگرچه در سفرنامه های مختلف مانند سفرنامه جکسون، اولیا چلبی و ... تاریخی به باغها اشاره هایی می شود، ولی با این وجود منبع کاملی برای تحقیق درباره باغ ها وجود ندارد.

باغ سیاوش در کنار ارومیـــه-متعلق به غلامعلی خان بیگلربیگی

(پایگاه خبری ندای ارومیه)

به طور مثال در سفرنامه اولیا چلبی (نیمه دوم قرن 11 هجری) که وصف شهر ارومیه را می کند:" سرای خان انگار که باغ ارم باشد، هفتاد صفه و کاخهای مقصوره دارد." ولی دیگر منبع خاصی در مورد صفه ها و ... سخن به میان نیاورده است و به دلیل گسستگی اوصاف باغ های ارومیه به قاطعیت نمی توان سخنی به میان آورد و فقط از به هم متصل نمودن این سفرنامه ها و ویژگی های بیان شده فرضیه هایی در مورد باغ ها بیان می کنیم.

منطقهی ارومیه گرچه ازنظر محیط طبیعی شرایط بسیار مساعدی برای پرورش باغ از گذشته های دور تاریخی داشته است، به رغم این پیشینه، اطلاعات ما در این مورد بسیار محدود است. میرزا رشید ادیب الشعرا از احداث باغ مصفایی در محل سیرداغی و درباره ی چشمه ی خان بلاغی به همت امام قلی خان بیگلربیگی (متوفی 1197 ه-ق ) خبر می دهد:

...در سنه ی 1187 هجری به اقتضای ریعان جوانی و هوای حکم رانی بر سر سیر داغی حیدرلو که چشم انداز مرتفع و عجیب و نزهتگاه بدیع دارد . خیمه جلال افراخته و در بالای چشمه ی معروف به خان بلاغی طرح عمارت عالی و باغچه باصفا انداخت که تاکنون آثاری از ان باقی است (زمان تالیف کتاب) و شاهزاده ملک قاسم میرزا که از صبیه امام قلیخان بیگلربیگی به وجود آمده ان عمارت را که ازحلیه آبادی مهجور بود در ایام حکم رانی خود در ارومیه در سال 1258 هجری از نو تعمیر کرد. [تاریخ افشار ، ص 181]

در سال 1283 با شایع تر شدن مجدد بیماری و با حاکم شهر به داغ باغی یکی از باغات شهر پناه برد. [علی دهقان،ص 295]

 

منبع: مجموعه مقالات برگزیده همایش هم اندیشی شهر ایرانی شهر تاریخی، فرهنگی و مذهبی ارومیه ، انتشارات سهیل ، 1391 صص571-576


موضوعات مرتبط: عکسهای قدیمی ارومیه، پیشینه تاریخی آذربایجان غربی، مکانهای تاریخی و گردشگری آذربایجان غربی
برچسب‌ها: باغ های تاریخی ارومیه, سهیلا عقلمند, سینا پاکند, شیدا خرم
[ سه شنبه سی ام اردیبهشت ۱۳۹۳ ] [ 12:58 ] [ بنیاد ایران شناسی شعبه آذربایجان غربی ]

نقشه هوایی بخش از شهر قدیمی ارومیه در سال 1335 ش

نقشه هوایی ارومیه در سال 1335 ش

آرشیو عکس بنیاد ایران شناسی شعبه آذربایجان غربی


موضوعات مرتبط: عکسهای قدیمی ارومیه، نقشه های قدیمی ارومیه، پیشینه تاریخی آذربایجان غربی، مکانهای تاریخی و گردشگری آذربایجان غربی
برچسب‌ها: نقشه هوایی بخش از شهر قدیمی ارومیه در سال 1335 ش
[ سه شنبه سی ام اردیبهشت ۱۳۹۳ ] [ 10:51 ] [ بنیاد ایران شناسی شعبه آذربایجان غربی ]

تصویر خیابان عطایی قبل از احداث زیر گذر

(تقاطع خیابان عطایی کنونی با خیابان امام ارومیه)

دهه 70 شمسی

با سپاس از آقای طباطبایی که این عکس را در اختیار بنیاد ایران شناسی شعبه آذربایجان غربی قرار دادند.


موضوعات مرتبط: عکسهای قدیمی ارومیه
برچسب‌ها: تصویر خیابان عطایی قبل از احداث زیر گذر, تقاطع خیابان عطایی کنونی با خیابان امام ارومیه
[ یکشنبه هفتم اردیبهشت ۱۳۹۳ ] [ 10:30 ] [ بنیاد ایران شناسی شعبه آذربایجان غربی ]
ژنرال عسگرخان عبدالملکی افشار

 تصویر ژنرال عسگرخان که در زمان سفارت او، در پاریس کشیده شده است.

آرشیو عکس بنیاد ایران شناسی شعبه آذربایجان غربی


ژنرال عسگرخان عبدالملکی افشار از نظامیان برجسته و فرماندهان ارتش ایران در زمان فتحعلی شاه است. عسگرخان از سال ۱۲۲۱ تا ۱۲۲۳ ه ق در دوره جنگهای ایران و روس سفارت فتحعلی شاه را در دربار ناپلئون بناپارت عهده دار بوده است. وی به سال ۱۲۴۹ ه. ق همسال با مرگ عباس میرزا نایب السلطنه چشم از جهان فروبست. (ادیب الشعرا، میرزا رشید، تاریخ افشار به اهتمام پرویز شهریار افشار و محمود رامیان. تبریز ۱۳۴۵ ۴۶ ش ، صص ۳۴۰، ۳۴۳ و ۴۱۹).


موضوعات مرتبط: فرهنگ بومی و عامه آذربایجان غربی، عکسهای قدیمی ارومیه، مشاهیر و فرهیختگان
برچسب‌ها: ژنرال عسگرخان عبدالملکی افشار, مسجد جنرال ارومیه
[ دوشنبه هفتم مرداد ۱۳۹۲ ] [ 9:56 ] [ بنیاد ایران شناسی شعبه آذربایجان غربی ]

عظیم السلطنه والی ارومیه «سردار شهید»

آرشیو عکس بنیاد ایران شناسی شعبه آذربایجان غربی


در باره عظیم السلطنه سردار گفتنی است وی در سال 1336 ه.ق در زمان آشوب «جیلو ها» مدتی والی ارومیه بود و در همان نا آرامی ها کشته شد و به «سردار شهید» معروف گردید. (منبع: علی دهقان ، سرزمین زرتشت، تهران، ابن سینا 1348ه ش ،ص 527).


موضوعات مرتبط: عکسهای قدیمی ارومیه، پیشینه تاریخی آذربایجان غربی
برچسب‌ها: عظیم السلطنه والی ارومیه, سردار شهید, مسجد سردار ارومیه
[ پنجشنبه بیست و هفتم تیر ۱۳۹۲ ] [ 12:29 ] [ بنیاد ایران شناسی شعبه آذربایجان غربی ]
مشاهیر ارومیه در دوران مشروطیت (1285 ش)


این عکس توسط آقای مجید خلیل زاده به آرشیو عکس بنیاد ایران شناسی شعبه آذربایجان غربی داده شده است.

آرشیو عکس بنیاد ایران شناسی شعبه آذربایجان غربی


موضوعات مرتبط: عکسهای قدیمی ارومیه، پیشینه تاریخی آذربایجان غربی
برچسب‌ها: مشاهیر ارومیه در دوران مشروطیت
[ دوشنبه بیست و چهارم تیر ۱۳۹۲ ] [ 12:57 ] [ بنیاد ایران شناسی شعبه آذربایجان غربی ]
.: Weblog Themes By Iran Skin :.


۰ نظر موافقین ۰ مخالفین ۰ ۰۶ خرداد ۹۴ ، ۱۵:۳۷
سپهر حبشی رضائیه

جزئیات نوشته ها و شرح درج تصاویر در کتاب آذربایجان و والی عکس آمده است.

 

 

دورنمای شهر ارومیــه و امارت چهار برج متعلق به حاجی شفیع پسر جهانگیرخان بیگلربیگی(1262شمسی)

 

 

سرباز خانه جدید البنای ارومیـــه(1262شمسی)

 

سر در باغ دلگشای ارومیــــه

 

 

 

امارت کلاه فرنگی-در باغ در گشهای ارومیــــه

 

 

باغ سیاوش در کنار ارومیـــه-متعلق به غلامعلی خان بیگلربیگی

 

 

عمارت علی بیگ آجودان باشی در کنار رودخانه شهرچای ارومیـــه

 

 

عمارت رضا قلی بیگ -واقع در نیم فرسخی ارومیـــه

 

 

دور نمای شهر ارومیــــه

 

کلیسای عیسویان کاتولیک در محله نه نه مریم ارومیـــــه

 

مسجد جامع ارومیـــــه

 

باغ و امارت میرزا علی خان سرتیپ پسر مرحوم بهار الملک در کنار شهر چای ارومیــــه

 

 

 

 

چند تن از اهالی و اشخاص مهم ارومیـــه ای در سال 1262 شمسی:

 

 

 

 

۰ نظر موافقین ۰ مخالفین ۰ ۰۶ خرداد ۹۴ ، ۱۵:۳۳
سپهر حبشی رضائیه


دریافت
حجم: 5.81 مگابایت

۰ نظر موافقین ۰ مخالفین ۰ ۰۶ خرداد ۹۴ ، ۱۵:۲۶
سپهر حبشی رضائیه


دریافت
حجم: 2.76 مگابایت

از فرزاد سمیعی

۰ نظر موافقین ۰ مخالفین ۰ ۰۶ خرداد ۹۴ ، ۱۵:۱۹
سپهر حبشی رضائیه


دریافت
حجم: 2.84 مگابایت
توضیحات: اهنگ ترکی

۰ نظر موافقین ۰ مخالفین ۰ ۰۶ خرداد ۹۴ ، ۱۵:۱۲
سپهر حبشی رضائیه